Menü

Életrajz

A szoprán Simon Brigitta Budapesten született. Zeneiskolai, majd konzervatóriumi tanulmányait Győrben végezte. 2006 őszén, az érettségi vizsga után, megkezdte énektanulmányait a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen, ahol okleveles Operaének- művész (2014), Okleveles Oratórium- és dalének-művész (2018), valamint Okleveles Magánénektanár (2018) diplomát szerzett. Jelenlegi énektanára Univ.-Prof. Mag. Dr. Julia Bauer-Huppmann.

Brigitta számos hazai és nemzetközi énekverseny díjazottja:

2003-2008 Zeneművészeti Szakközépiskolák Országos Énekversenye (1. helyezés + különdíj), Ádám Jenő Országos Dalverseny (3. helyezés), Richter János énekverseny (Legjobb előadói díj),Zeneművészeti Szakközépiskolák Országos Énekversenye (2. helyezés), Simándy József Országos Énekverseny (3. helyezés), I. Nemzetközi Szegedi Operaverseny a Mezzo Televízióval (finalista), 15. Ferruccio Tagliavini Nemzetközi Énekverseny (4. helyezés).

2009 nyarán Brigitta finalista volt Placido Domingo operaversenyén, az Operálián. Különdíjként Maestro Domingo meghívta őt és az Operália győzteseit, hogy énekeljenek a pécsi koncertjének vendégművészeiként. A koncerten 2 áriát, majd 2 duettet adott elő a híres Tenorral.

2010 nyarán a Steyr Zenei Fesztiválon debütált az operaszínpadon, mint „Zerlina“ (W. A. Mozart: Don Giovanni).

2011-ben Brigitta tagja volt Placido Domingo valenciai „Young Artist“ programjának, ahol a következő szerepeket énekelte: “Lucy” (G. C. Menotti: A telefon), Barbarina (W. A. Mozart: Figaró házassága) és „Najade“ (R. Strauss: Ariadne Naxosban). A „Young Artist Program” után az Operaház (Palau de les Arts Reina Sofia) szerződtette a 2011/2012-es évad alábbi szerepeire: „Sopranéitor 3000” (Operamé: Mi az ördög az az Opera?), “Belinda” (H. Purcell: Dido és Aeneas) és “Ancella” (L. Cherubini: Medea).

2012-ben a Dr. Robert und Lina Thyll-Dürr Alapítvány ösztöndíjasa lett.

2013 januárban Susanna (W.A. Mozart: Figaró házassága) szerepét énekelte a Schlosstheater Schönbrunn-ban, Bécsben. Februárban 2 „Üdvözlet Ausztriából“ koncerten énekelt a Montenegrói Szimfonikus Zenekarral (Podgorica, Tivat). Márciusban a Schlosstheater Schönbrunn-ban játszotta „Adele“ (J. Strauss: A denevér) szerepét, majd júniusban az egyetemi Stúdiószínpadon az „Éj Királynője“ (W.A. Mozart: Varázsfuvola) karakterét formálta meg. Az IsaOperaVienna nyári fesztiválon Ismét „Adele“ (J. Strauss: A denevér) bőrébe bújt a Schlosstheater Schönbrunn színpadán. Októberben díjazottja volt a nemzetközi „Beaumarchais-Concours“ énekversenynek, melynek díjaként 2 koncerten, a Bécsi Mozarthaus és a Bécsi Állami Operaház színpadain működött közre.

2014 -ben a sic itur ad astra (siaa) alapítvány ösztöndíjasa lett. Februárban újabb 3 „Üdvözlet Ausztriából“ koncerten (Podgorica, Tivat, Szarajevó) énekelt a Montenegrói Szimfonikus Zenekarral. Február 21-én a bécsi Hofburgban, az 57. Kávémérők Báljának megnyitóját énekelte Krisiane Kaiser szopránnal és a Bécsi Operabál Zenekarral, melyet Uwe Theimer dirigált. Júniusban „Olympia“ (J. Offenbach: Les Contes d’Hoffmann) szerepét játszotta az egyetem Stúdiószínpadán. Június végén egyetemi operaének tanulmányait kitüntetéssel zárta. Júliusban a Nemzetközi „Ljuba Welitsch” Énekverseny 3. helyezettje lett. Októberben “Siaa Foundation presents: Matinee der Arien” címmel énekelt koncertet a Kammerphilharmonie dacapo München zenekarral. Novemberben az “Ausztriai Kaszinók Rising Star Nagydíj” verseny finalistájaként a bécsi Volkstheater-ben énekelt.

2015 Januárban Újévköszöntő koncertet adott a Wallersee Filharmonikus Zenakarral. Februárban ismét 2 „Üdvözlet Ausztriából“ koncerten (Podgorica, Herceg Novi) énekelt a Montenegrói Szimfonikus Zenekarral. Júliusban a Szarajevói Nyári Zenei Fesztivál nyitókoncertjét énekelte a Szarajevói Filharmonikus Zenekarral közreműködve (Bosznia-Hercegovina). Augusztusban az IsaOperaVienna nyári fesztiválon „Adele“ (J. Strauss: A denevér) szerepét énekelte a Schlosstheater Schönbrunn színpadán. Novemberben a Nemzetközi Dostal Operettverseny különdíjasa, majd novemberben az „Ausztriai kaszinók Rising Star Nagydíj” finalistája lett. Decemberben a „Siaa Foundation presents: In Memoriam Götz Friedrich” koncert szólistája volt, melynek a Deutsche Oper Berlin adott helyet.

2016 Januárban Újévi koncertet adott a Sinfonietta Baden Zenakarral. Februárban ismét 2 „Üdvözlet Ausztriából“ koncerten (Podgorica, Niksic) énekelt a Montenegrói Szimfonikus Zenekarral. Február 26-án az német Aschaffenburg-i Nemzeti Színházban, majd február 28-án a Wolfenbüttel-i Lessing-Színházban énekelte „Donna Anna” (W.A. Mozart: Don Giovanni) szerepét. Március 3-án Áriaestet adott a Bécsi Állami Operaház szólístájával, Jinxu Xuahou Tenorral a bécsi Imperial Hotel „1873-HalleNsalon” termében. Áprilisban a Mährische Filharmonikus Zenekarral énekelt a Wiener Konzerthausban megrendezett Siaa-Foundation Gálakoncerten, ezt követően májusban a Kaunas Szimfonikus Zenekar Anyák napi koncertjén szerepelt Litvániában. Júliusban ismét a Szarajevói Nyári Zenei Fesztivál nyitókoncertjét énekelte a Szarajevói Filharmonikus Zenekarral közreműködve (Bosznia-Hercegovina). Augusztusban az IsaOperaVienna nyári fesztiválon „Donna Anna“ (W.A. Mozart: Don Giovanni) szerepében volt hallható a bécsi Schlosstheater Schönbrunn színpadán. Augusztus 21-én a „Voices of 2016” szabadtéri Operakoncert meghívott vendége volt, ahol az Operalia díjazottjaival és a Győri Filharmonikus Zenekarral közösen lépett színpadra. Ezt követően három nemzetközi Siaa-Gálakoncerten szerepelt: Októberben a Mallorca-i Zenei Fesztivál nyitókoncertjén énekelt, majd Novemberben és Decemberben a Konstanz Filharmonikus Zenekarral közreműködve Vaduz (Liechtenstein) és Radolfzell (Németország) városában lépett színpadra.

2017 Januárban Újévköszöntő  koncertet adott a Wallersee Filharmonikus Zenakarral Henndorfban (Ausztria), majd Január 21-én a Moszkvai Szimfonikus Zenekar Gálakoncertjén énekelt a Tchaikovsky Állami Konzervatórium (Oroszország) dí­sztermében. Februárban ismét 2 „Üdvözlet Ausztriából“ koncerten (Podgorica, Niksic) énekelt a Montenegrói Szimfonikus Zenekarral. Február 25-én a “Dein ist mein ganzes Herz” elnevezésű koncerten énekelt az Alte Oper Frankfurt színpadán, ahol Klaus Florian Vogt, Silvia Krüger és a Johann Strauss Wiesbaden Zenekar voltak partnerei. Május 28-án a “Verso le stelle” elnevezésű Siaa-operakoncert szólistája volt a pesaroi (Olaszország) Rossini Szí­nház szí­npadán, ahol a Rossini Szimfonikus Zenekar kísérte. Júliusban ismét a Szarajevói Nyári Zenei Fesztivál “Bascarsija Nights” nyitókoncertjét énekelte a Szarajevói Filharmonikus Zenekarral közreműködve (Bosznia-Hercegovina). Augusztusban a Bécsi Operabál Zenekarral adott koncertet a “Festival international de musique symphonique d’El Jem” komolyzenei fesztiválon El Jem hí­res Amfiteátrumában (Tunézia), majd augusztus végén a Lett Nemzeti Opera Zenekar közreműködésével énekelt operakoncertet a Nemzeti Operaház nagyszí­npadán Rigában. Októberben az “Arctic Opera Festival” keretein belül megrendezett Siaa-operakoncert résztvevője volt Tromso (Norvégia) városában.

2018 Január 27-én a „Viva Carnival“ elnevezésű gálakoncert fellépője volt Mississaugaban (Toronto, Kanada), melyet a Celebrity Szimfonikus Zenekar kísért. Február 18-án Siaa Gálakoncerten működött közre, mely az  Orquestra do Atlântico zenekar  közreműködésével  került megrendezésre a portói Casa de Música épületében (Portugália). Februárban ismét 2 „Üdvözlet Ausztriából“ koncerten (Podgorica, Niksic) énekelt a Montenegrói Szimfonikus Zenekarral. Május 12-én a Bécsi Operabál Zenekarral közreműködve megnyitotta a „2. Ausztria Bál“-t Szarajevóban (Bosznia Hercegovina), partnere Thomas Weinhappel bariton volt. Ezt követően a híres Bécsi Fiúkórussal (Wiener Sängerknaben) közös Produkcióban énekelete Gottfried von Einem „Tulifant“ című operájában „Pelzchen“ szerepét. (Muth, Bécs, Ausztria) A darab Júniusban a kismartoni Esterhazy Kastélyban is műsorra került. Június végén a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen lezárta Hangszeres- és Énekpedagógiai Mesterképzését „Magánénektanár“ szakirányon. Augusztusban a Werdenberger Zenei Fesztiválon (Buchs SG, Schweiz) debütált első Verdi címszerepében: „Violetta Valéry“ alakját formálta meg G. Verdi „La Traviata“ című operájában. November 2-án Lisszabonban (Portugália) egy Siaa Operakoncert keretében volt hallható. A koncertet az Orquestra do Norte Zenekar kísérte, és az Aula Magna épületében került megrendezésre. November végén a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen lezárta Dal és Oratórium Mesterképzését. December 1-én a Siaa Ünnepi Gálaestjén énekelt. A koncertet Helmut Deutsch Zongoraművész kísérte zongorán a Liechtenstein Kastély aranytermében (Bécs, Ausztria).

2019 Januárban Újévköszöntő koncerteket adott a Kammerphilharmonie dacapo München Zenakarral Tegernsee-ben, majd Pullach-ban, végezetül az egykori bajor királyi palota hangversenytermében, a Herkulessaal-ban. (Residenz München, Németország). Februárban a Győri Filharmonikus Zenekar „Kék Duna és Radetzky“ elnevezésű farsangi koncertjeinek fellépője volt Dunaszerdahelyen (Szlovákia) és Mosonmagyaróváron (Magyarország), mindkét koncertet Berkes Kálmán vezényelte. Ezt követően újfent visszatérő művésze volt a montenegrói “Osztrák Kultúrhét” rendezvénysorozatnak, ahol 2 koncertet énekelt a Montenegrói Szimfonikus Zenekarral február 27-én és 28-án (Podgorica, Pljevlja). Április 13-án a Bécsi Strauss Fesztivál Zenekarral közreműködve megnyitotta a „Kempinski Bécsi Bál“-t a pekingi Kempinski Hotel báltermében (Kína), partnere Thomas Weinhappel bariton volt. Április 24-én Kóczán Péter vezénylete alatt a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar „Tavaszi Hangok“ koncertjének szólistája volt. A koncert a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Dísztermében, a „Liszt Ferenc Terem“- ben került megrendezésre (Sopron, Magyarország). Májusban két Siaa Gálakoncerten működött közre: Május 5-én a Berlini Filharmónia hangversenytermében énekelt a Berlini Szimfonikus Zenekarral (Németország), majd Május 30-án a „Jóvenes Cantantes” elnevezésű koncerten az Orquesta Sinfónica ciudad de Oviedo zenekarral együtt volt hallható az oviedo-i Campoamor Színház színpadán (Spanyolország). Augusztusban a Bécsi Operabál Zenekarral adott koncertet a „Festival international de musique symphonique d’El Jem​“ komolyzenei fesztiválon El Jem híres Amfiteátrumában (Tunézia). Októberben a Herbsttage Blindenmarkt Zenei Fesztivál 30 éves jubileumi produkciójában „Adele“ (J. Strauss „Die Fledermaus“) alakját formálta meg (Blindenmarkt, Ausztria). December 20-án „A Diótörő“ elnevezésű koncert szólistájaként működött közre, ahol a Győri Filharmonikusokkal az „Exsultate Jubilate“ (KV 165, W.A. Mozart) motettát adta elő. December 25-én a Berlini Szimfonikus Zenekar (Sinfonie Orchester Berlin) Ünnepi Opera- és Operettgálájának meghívott szólistája volt. A koncert a Berlini Filharmónia hangversenytermében került megrendezésre (Németország).

2020 Január 2-án „Dal, Virtus, Szenvedély“ elnevezésű Újévköszöntő koncert meghívott szólistája volt. A koncerten a Budapesti Operettszínház neves művészeivel és a Győri Filharmonikus Zenekarral közreműködve lépett színpadra. A koncertet Rácz Márton vezényelte, és a győri Audi Arénában került megrendezésre. Februárban visszatérő művésze volt a montenegrói “Osztrák Kultúrhét” rendezvénysorozatnak, ahol 8. alkalommal énekelt koncertet „Üdvözlet Ausztriából” címmel a Montenegrói Szimfonikus Zenekarral (Podgorica, Montenegro). Márciusban a Con Fuoco Kamarazenekarral adott koncertet a Graz-i Musikverein dísztermében, a Stefaniensaal-ban. Augusztusban a Werdenberger Zenei Fesztiválon (Buchs SG, Schweiz) „Micaëla“ alakját formálta meg G. Bizet „Carmen“ című operájában.

A Covid-19 koronavírus-járvány miatt az év további fellépései sajnos elmaradtak, vagy egy későbbi időpontra helyeződtek át.

 

Brigitta olyan elismert művészekkel dolgozott együtt, mint Placido Domingo, Jean-Louis Grinda, Ruggero Raimondi, Andrea Battistoni, Sir Andrew Dawis, José Manuel Zapata, Allex Aguilera, Philipp Himmelmann, Juan Luis Martínez, Gerardo Vera, Zubin Mehta, Peter Marschik, Michael Temme, Uwe Theimer, Beverly Blankenship, Guido Mancusi, Vinicius Kattah, Giuseppe Montesano, Franz Schottky, Christoph Ehrenfellner, Gerardo Estrada, Michael Halász, Reto Nickler, Ricardas Sumila, Michael Güttler, José María Moreno, Karsten Januschke, Arthur Arnold, Sergio Monterisi, Matins Ozolins, Sergej Osadchuk, Caspar Richter, William Maxfield, Kuno Bont, Helmut Deutsch, Berkes Kálmán, Lior Shambadal, Marcus Ganser, Kurt Dlouhy.

.