Menü

Holnap csillagok születhetnek városunkban

„ (…) táncdalosoknál is van egy gyermek: ő tizenhárom éves (…)Utóbbi nagylányra azért is érdemes figyelni, mert különösen tehetségesnek tűnik. Megismételhetetlen bájjal énekelte az elődöntőkben Pocahontas dalát, s bár ez kicsit messze áll az én műfajomtól (ami az opera) mégis, ahogy hallom az énekét, talán még a huszonegyedik század nagy operacsillaga is válhat belőle.”  Veszprémi András

7Közlap, 2000.09.22.

Szerző: Sztipán

 

Holnap csillagok születhetnek városunkban

Tv-, cd-felvétel és egy bál

 

Azt mondják, hogy sztárok nem születnek, hanem csinálják őket… Szeretnénk erre a ma már közhelyszámba menő megállapításra rácáfolni azzal, hogy itt városunkban hívtuk meg mindazokat, akik közül reményeink szerint elég sokan majd sztárokká lehetnek.Döntés lesz. Döntés abban, hogy tizenhárom tehetséges énekes közül ki az a három, aki kategóriájában a legjobb, akikkel a lemez- és cd-felvételek készülnek, akik megkapnak minden támogatást, hogy elinduljanak az úton, s talán egyszer csillagokká lehessenek.

Lehet, hogy ezen az estén is nehéz helyzetben lesz a zsűri? Valószínűleg. A legfiatalabb résztvevője a versenynek egy tizenegy éves hölgy.

– Ő népdal kategóriában jutott be a döntőbe, de a táncdalosoknál is van egy gyermek: ő tizenhárom éves – mondja Veszprémi András, a verseny rendezője. A felső korhatár egyébként harminc év volt. – Utóbbi nagylányra azért is érdemes figyelni, mert különösen tehetségesnek tűnik. Megismételhetetlen bájjal énekelte az elődöntőkben Pocahontas dalát, s bár ez kicsit messze áll az én műfajomtól (ami az opera) mégis, ahogy hallom az énekét, talán még a huszonegyedik század nagy operacsillaga is válhat belőle. Ehhez persze arra is szükség van, hogy neki is legyen hozzá kedve, amely azért ilyen korban még egyáltalán nem biztos.

Veszprémi András elégedett. Elégedett, mert mint hajdani énekes, most számos produkció zenei rendezője, néha attól tart, hogy talán nem is lesz utánpótlás. Most több százan az ország minden tájáról, sőt az országhatáron túlról is jelentkeztek a felhívásra. A döntőbe még egy arab származású fiatalember is bekerült. Olaszul énekelt, s ezt már csak a szerző jegyzi meg, hogy rendkívül jóvágású.

Mindössze húszan jelentkeztek a fővárosból, a többiek a legkülönbözőbb helyekről jöttek el. Érkeztek például pusztáról, tanyáról is, de vannak kis- és nagyvárosokból egyaránt. Vegyesen jelentkeztek az ország minden részéről, még az S.O.S Gyermekfaluból is volt énekesünk. A kategóriák népszerűsége is jelzés értékű. Nem lepődik meg szinte senki sem, hogy a táncdal, igen, az még magasan ver népszerűségben mindent.

– Magam sem gondoltam volna, hogy ilyen színvonalas versenykategória válik ebből. Szinte fájt a szívem, hogy volt, akiket, bár reményteljesek, de mégis ki kellett ejtenünk. A jók közül csak a legjava kerülhetett be. Ez a top, de szinte mindegyik kategóriában kimagasló énekesek szerepeltek, akik megállják a helyüket.

Melis György, Benkő Péter, Papadimitriu Athina és a többiek – Kettős szempont vezérelt a zsűri összeállításánál. Egyrészt olyan embereket kerestünk, akik szakmai szempontból képviselik a megfelelő kategóriát, másrészt olyan színészeket választottunk, akik énekelni is tudnak, és nem a szakma, hanem inkább a közönség szemszögéből értékelik a műsort. Az elnök Melis György lesz, őt talán senkinek nem kell bemutatni, mint ahogyan valószínűleg Benkő Pétert és Papadimitriu Athinát sem, akik színészként lesznek a zsűri tagjai. Fehér Anikó a Duna Televízió népzenei és nótaműsorok főszerkesztője, Nógrádi Tóth István a Nótaszövetség elnöke. Dunaújvárosi tagja is lesz a bíráló testületnek: Karczis Barna, aki a László Imre Nótaklub képviseletében lesz jelen. A helyszín a Dunaferr Dunai Vasmű Kultúrterme.

Nem csupán egy versenyről szól majd a fellépés, ugyanis a döntőről készült televíziós felvételt országos csatornák is sugározzák.

– Milyen szerepe van a Dunaújvárosi Televíziónak ebben a rendezvényben? – A kérdést Cs. Fekete Györgyihez, a DTV Kht. Ügyvezető igazgatójához intézem.

– Közös produkcióról van szó, hiszen a támogató az Országos Rádió és Televízió Testületnél közös pályázattal jelentkeztünk. Amikor megkeresett engem Veszprémi András, és elmondta, mit tervez, tudtam, hogy jó ügyet segítek közreműködésünkkel. A tévéfelvételben a helyi televízió munkatársai is keményen részt vesznek, ezért teljesen természetes, hogy elsőként a városi televízió adja le majd az ott készült felvételt.

A döntőt követően bálon vehetnek részt a közönség tagjai. A rendezvényt Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere nyitja meg, de megtiszteli jelenlétével számos országosan elismert vállalkozó, s tudósít az eseményről a Hölgyvilág és az Elit magazin is, nem beszélve lapunkról, amely az egyik szervezője.